Gehoorschade bij werknemers

Vrijdag 17 juli 2009 beroofde Dietrich Hectors, een 29-jarige ingenieur, zich van het leven. De eigenlijk dader was blijvende gehoorschade opgelopen door veel te luide muziek. Het gevolg was blijvende tinnitus, het horen van sis-, fluit-, brom- of pieptonen in één of beide oren. Het is een aandoening die bij vele muzikanten voorkomt. Ludwig van Beethoven, Bono, Michel Follet, Bart Peeters en vele anderen zijn of waren tinnituslijders. Je hoeft echter geen muzikant of discotheekganger te zijn om te lijden aan tinnitus. Indien je als arbeider op regelmatige basis werkt met drilboren, kettingzagen of andere motorvoertuigen dan kan geluid ook een sluipmoordenaar zijn voor de trommelvliezen. Wij zetten alvast enkele interessante publicaties op een rij om de werkvloer veiliger te betreden:

Verdoorie
In 2007 organiseerde de Provincie Antwerpen de thematentoonstelling Veroorie – een expo over de impact van geluid en lawaai. De brochure kan je hier downloaden.

Safety Management
Vandeputte Safety legt in één van haar magazines uit – o.a. middels een interview met gehoorspecialist professor Wouters – waarom gehoorschade onherroepelijk is. Het magazine kan je hier in pdf downloaden.

goed gehoor(d)?
De Christelijke Mutualiteit (cm) heeft ook een overzichtelijk document gepubliceerd over de gevolgen en oorzaken van gehoorschade. Klik hier voor het CM-document.

Preventie en bestrijding van het stadslawaai in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest
Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft een factsheet gepubliceerd ter ondersteuning van het plan 2008-2013. Het document is hier beschikbaar.

Veilig Uitzendwerk
Cursus over veiligheid en gezondheid op het werk voor intercedenten en leidinggevenden. Download Cursus van de Centrale Preventiedienst voor de Sector van de Uitzendarbeid.

a2a_linkname=document.title;a2a_linkurl=”http://werkkleding.blogspot.com/2009/07/gehoorschade-bij-werknemers.html”;
Bestel uw gepersonaliseerde Gadgets en Relatiegeschenken hier

You may also like

Leave a comment